divendres, 1 de maig del 2009

Globalització, una novetat?

"Avui dia vivim en un món en el qual la pèrdua d'una collita a Malaisia afecta profundament als treballadors de Birmingham o Detroit, mentre que una negociació a la borsa de Nova York pot arruinar als productors de cacau de l'Àfrica occidental, que amb prou feina coneixen l'existència de Londres i que segurament no saben res d'accions ni de valors. (...)
Aquesta frase, encara que pugui semblar escrita avui mateix, és extreta d'un manual de R.H.S. Crossman, un conegut teòric dels fabians anglesos, inspiradors del laborisme britànic, que data de l'any 1938, i que va ser traduït a l'espanyol tres anys després sota el títol de Biografía del Estado Moderno.
La citava ahir Francesc de Carreras en un article a La Vanguardia (www.lavanguardia.es) parlant sobre la globalització, un concepte que ens sembla tan nou però que en realitat el que té de nou és el nom, perquè sobre alguns conceptes -com es desprén del text- ja s'hi reflexionava abans de la Segona Guerra Mundial.M'ha semblat interessant penjar-ho, perquè a vegades ens sembla que són conceptes molt nous quan, en realitat, no ho són tant. Potser, m'atreveixo a dir, el que és nou és la velocitat amb què es creen determinades eines, i que fan que els avenços tecnològics es crein i s'apliquin més ràpidament que mai. Però els conceptes, en canvi, ja hi són fa temps.

1 comentari:

  1. És cert, les tecnologies el que fan és facilitar la posada en escena el que prèviament ha hi era, la comunicació i intercamvi. Però els processos estan accelerant-se, no així les asimetries, puix el que continua igual és la desigualtat.

    ResponElimina